Du visar för närvarande Ny energimärkning 1 mars 2021

Ny energimärkning 1 mars 2021

Ny generations energimärkning underlättar för dig som konsument

Den första mars introduceras en ny generations energimärkning på bland annat kylar, frysar och tv-apparater. Den EU-gemensamma energimärkningen som tidigare haft en skala från A+++ till G ersätts med en skala från A till G.

Energimärkningen som du kan se på vitvaror, lampor och andra elektriska produkter har guidat konsumenter och drivit på utvecklingen av energieffektiva produkter i snart 25 år. . Nu finns ett behov att uppdatera skalan för att underlätta ytterligare för dig som konsument att göra energismarta val.

De energieffektivaste produkterna på marknaden kommer till en början med bara nå upp till energiklass B eller C. Detta för att det ska finnas rum för förbättring i skalan. Färgerna kommer fortfarande vara samma och gå från grön till röd där A är mest energieffektiv.

Beroende på produkt visar energimärkningen även andra viktiga funktioner så som programtid, buller och vattenanvändning.

Den nya generationens energimärkning går inte direkt att jämföra med den gamla då testerna har ändrats för att passa ditt beteende som konsument bättre.

En gammal och en ny energimärkning bredvid varandra

Produkter med ny energimärkning 1 mars 2021

Följande produktgrupper får nya energimärkningar den 1 mars:

  • Kylar och frysar
  • Vinkylar
  • Diskmaskiner
  • Tvättmaskiner
  • Kombinerade tvättmaskiner och torktumlare
  • Ljuskällor
  • TV-apparater
  • Bildskärmar
  • Kylar och frysar med direktförsäljningsfunktion (har inte haft energimärkning innan)

Butikerna har på sig fram till den 18 mars att byta ut alla etiketter. Fram till dess kan du som konsument fortfarande hitta gamla etiketter i butik och i e-handeln.

Två varianter på energimärkningar

Alla produkter får inte den nya energimärkningen samtidigt. Det betyder att det under en tid kommer finnas produkter med skalan A-G och en del produkter som fortfarande har A+++-G i butik. Exempelvis så kommer ugnar, torktumlare, och värmepumpar fortfarande ha den gamla märkningen.

Ny energimärkning för lampor 1 september

Lampor får ny energimärkning först den 1 september 2021. Sedan har återförsäljarna 18 månader på sig att ändra märkningen på gamla produkter.

Tvättmaskin och person ställer in tvättprogram

Jämföra produkter vid köp

Energimärkningen finns till för dig som konsument för att du ska kunna välja energieffektiva produkter. De nya energimärkningarna har en QR-kod som gör att du enkelt kan ta del av mer information.

Eftersom många vitvaror har blivit mer energieffektiva kan det vara lönsamt att byta ut en äldre produkt mot en ny. En kombinerad kyl och frys idag drar cirka 200 kWh per år, jämfört med en tio år gammal som drar dubbel så mycket. (Källa Energimyndigheten).

Tänk utifrån ett livscykelperspektiv. Win-win!

En produkt med en bättre energimärkning kan vara dyrare i inköpspris, men eftersom den drar mindre energi blir den billigare att äga. I längden kan den därför bli det mest ekonomiska valet.

Win för din plånbok – Win för klimatet!

Några tips på vägen: