Du visar för närvarande Hemestra hållbart i Jönköping

Hemestra hållbart i Jönköping

2020 ledde inställda utlandsresor till att hemestern blomstrade och allt fler började upptäcka Sverige. Och blev positivt överraskade! Sverige har mycket att erbjuda och sällan behöver vi åka speciellt långt för att hitta nya smultronställen. Förutom att flyg byts mot bil, tåg eller cykel så finns det dessutom gott om klimatsmarta aktiviteter för dig som vill ha en hållbar hemester.

Oavsett om du är född och uppvuxen i Jönköping, bor i Habo eller i Kiruna så är det här guiden för dig! Här kommer en lista på vad du kan göra, handla, äta och cirkulera om du ska på hemestra i Jönköping.

Hemestra i Jönköping

Hur tar man sig till Jönköping?

Bor man inte vid Vätterns pärla Jönköping är det enkelt att ta sig hit kollektivt. Stationen ligger mitt i stan med gångavstånd till det mesta. Förutom att busslinjetrafiken mellan Stockholm-Göteborg och Stockholm-Malmö passerar staden tar man sig med ett byte i Skövde eller Nässjö smidigt hit på räls.

Väl på plats i Jönköping är cykel ett fantastiskt transportalternativ. Det finns hela 340 km cykelväg i Jönköpings kommun! På kommunens hemsida hittar du en cykelkarta.

Hemestra i Jönköping! Spira och Munksjöbron
Spira och Munksjöbron är några av Jönköpings landmärken. Hyr en kajak eller sup och paddla förbi på Munksjön.

Aktiviteter i Jönköping

I Jönköping hittar du gott om aktiviteter för stora och små. Vare sig du längtar ut i skogen, vill ha stads- och kulturliv, eller vill njuta på stranden så finns det något för dig.

  • Hitta ett naturreservat (lanstyrelsen.se) – Visste du att det finns 46 naturreservat bara i Jönköpings kommun?
  • Jönkoping Kommuns Xrundor (xrundan.com) – Finns 11 stycken digitala tipspromenader i Jönköping med omnejd, bl.a. på Visingsö! 2 stycken nya på gång i centrala Bankeryd och i Stadsparken.  Nya frågor varje måndag!

Hållbar shopping

Givetvis är det mest hållbara köpet det du inte gör. Men vissa saker måste vi konsumera, mat till exempel, och ibland behöver man ju faktiskt nya kläder och prylar. Genom att välja mer hållbart kan vi minska klimatpåverkan från vår konsumtion. Att göra rätt val kan kännas som en djungel, men det finns två saker du kan utgå ifrån; närproducerad och second hand. Givetvis bjuder Jönköping på massvis av alternativ för dig som vill shoppa hållbart på hemestern!

Närodlat och närproducerat

Torghandel på lördagar

Varje lördag fylls Västra torget på stadsdelen Väster av stånd fyllda med allt från grönsaker och blommor, till fisk, viltkött och nybakt bröd. Strosa runt bland handlarna och införskaffa allt som behövs för en magisk närproducerad helgfrukost!

Kooperativet Bikupan på Tändsticksområdet

Nere i det historiska Tändsticksområdet hittar du den lilla butiken Kooperativet Bikupan. De säljer frukt och grönt från lokala producenter och erbjuder dessutom zero-waste shopping av torrvaror.

Fasadskylt för kooperativet bikupan
Kooperativet Bikupan hittar du på Tändsticksområdet. Där kan du köpa bland annat närproducerad mat.

Handla direkt av lokala odlare via Reko-ring

 Via Facebookgruppen REKO Jönköping – Huskvarna kan du beställa närproducerade produkter direkt från lokala odlare. De lägger upp vad de har till försäljning och sedan förbokar du vad du är intresserad av. Därefter möts Reko-ringen vid M2 center i Jönköping varannan vecka där du kan hämta ut dina varor. Inga mellanhänder, direkt från jord till bord.

Loppis och second hand

Är du sugen på loppis och second hand? Super! I Jönköping hittar du allt från Erikshjälpen på Ljungarum som är en av Europas största second hand-butiker till  Här har JKPG.com samlat alla Jönköpings second hand-butiker och loppisar.

Tegelhus på Tändsticksområdet i Jönköping
Det historiska Tändsticksområdet är fullt av restauranger och butiker. Här har Kulturhuset loppis på lördagar.

Cirkulera din hemester – Låna, hyr och dela

Att äga alla prylar man behöver under semestern är rätt onödigt när man bara använder de några få gånger per år. Extra onödigt blir det om man sedan måste släpa de från stad till stad när man hemestrar. Passa därför på att cirkulera din hemester! Låna, hyr och dela prylar med andra. I Jönköping finns flera olika alternativ på delningsekonomi i sann sommaranda.

  • Fritidsbanken (jonkoping.se) – låna sport- och fritidsutrustning gratis i 14 dagar.
  • Uthyrning hos Naturkompaniet (naturkompaniet.se)  – hyr friluftsutrustning.
  • Hygglo (play.google.com) – App där man kan hyra av privatpersoner. Allt från skruvdragare till muurika och kanot.
  • Hyr SUP i Jönköping (JKPG.com)  – testa den nya trenden SUP genom att hyra.
  • Hyr verktyg hos Clas Ohlson (hyrhosclasohlson.se) – Vem vill tänka på städning och fix under semestern? Ingen. Men kanske är vi illa tvungna? Hyr allt från spikpistol till stege och ångtvätt hos Clas Ohlson.
  • I Rådhusparken i centrala Jönköping finns under sommaren “Låneteket” där du kan låna bland annat sommarspel, böcker och solstolar.
Blommor och solstolar i Rådhusparken i Jönköping
I Rådhusparken kan du låna bland annat solstolar och slå dig ner bland blommorna.

Får du mersmak på det hållbara livet och vill börja leva mer klimatsmart efter semestern? Hör av dig till oss, dina kommunala energi- och klimatrådgivare, så kan vi hjälpa dig att bolla tankar och idéer och komma med kunskap om en mer hållbar livsstil.