Tredje december anordnade vi på Energicentrum en digital föreläsning med författaren och journalisten Johanna Stål där temat var ”Ett hållbart liv”. Då delade Johanna med sig av sina bästa tips för en mer hållbar livsstil. Här sammanfattar vi några av Johannas tips tillsammans med några av våra egna trix.
Vad är en hållbar livsstil?
Trots att hållbar livsstil är ett begrepp många slänger sig med så finns det ingen regelrätt definition för vad det innebär. Sammanfattat kan man säga att det innefattar vad vi gör, vad vi har, vad vi använder, hur vi ser på världen och hur vilka värderingar vi har. Allt detta kopplat till miljömässig-, social-, och ekonomisk hållbar utveckling.
Som ni förstår är en hållbar livsstil något komplext som är svårt att uppnå. Så, att leva perfekt är näst intill omöjligt och att sträva mot det kan därför kännas övermäktigt. Men här får du några tips på vägen för att bli lite mer hållbar. För även små förändringar gör skillnad.
Vad är just din styrka?
Innan vi ens sätter igång, fundera lite över din egen situation. Vilka miljölaster har du? Vart kan du förändras och bli bättre? Och, viktigast av allt, vart är du bäst?
Ibland är det svårt att komma på bra egenskaper och berömma sig själv. Ett enkelt sätt är att fråga någon annan; ”vad är jag bra på?”. Fundera därefter på hur du kan använda den egenskapen till din fördel. Kanske är du duktig på att inspirera andra via sociala medier? Eller är du bra på att argumentera och debattera? Är du eldsjälen som driver igenom hållbara förändringar i fotbollsklubben? Olika egenskaper har olika fördelar, men är alla värdefulla.
Aktivist – javisst!
Att vara miljöaktivist behöver inte betyda att du ska kedja fast dig vid ett träd. Det kan betyda något så litet som att skriva under en namninsamling. Medborgarengagemang är en viktig byggsten i för att få igenom förändring, och då behövs alla på vägen. Från de som kokar kaffe och bidrar med ett leende på naturskyddsföreningens medlemsmöten till de som står längst fram med ett plakat på en demonstration.
Några exempel på aktivisthandlingar du kan göra är:
- Skriv på en namninsamling
- Bli medlem i en förening och stötta dem ekonomiskt.
- Skriv en insändare till din lokaltidning
- Kontakta en politiker. Vill du att politikerna ska uppmärksamma en viss fråga? Maila dem!
- Dela information i sociala medier
Bli vän med grannarna
Att lära känna sina grannar leder till dels till ökad trygghet, men kan också vara en vinst för ekonomin och miljön. Visste du till exempel att en borrmaskin i snitt används i 13 minuter under sin livslängd? Hur vore det då om du delade den med grannen?
Johanna har tagit det steget längre och köpte en robotgräsklippare tillsammans med grannen. Allt som krävdes var ett hål i häcken och vips hade de sparat in hälften av inköpspriset? Det blev rätt många tusenlappar.
Skaffa bättre resvanor
Flyg mindre, byt bort de fossila drivmedlen och cykla mer. Ja, på pappret kan de låta ganska enkelt, men i vardagspusslet kan det vara desto svårare att få ihop. Att gå från hundra till noll är en svår omställning, men genom nya vanor blir det successivt lättare.
Här kommer några tips för bättre resvanor:
- Semestra på räls! Vare sig du vill hålla er i Sverige eller ta er ut i världen så är tåget ett enklare alternativ än man kan tro. Läs vår artikel om tågresande och få tips på vägen.
- Gå med i en bilpool eller varför inte en lastcykelpool? Kanske kan du dela lastcykel med grannarna?
- Cykelutmaning – låt cyklandet bli 2021 års nyårslöfte. Sätt ett mål för hur många gånger i veckan du ska cykla till jobbet och utmana kompisen, kollegorna eller familjen. Vem kan cykla mest?
- Testa nya drivmedel. I vissa hushåll krävs det två bilar för att få vardagen att gå ihop. Välj då bilar som gör ett så litet klimatavtryck som möjligt. Vill du ha tips och råd om elbilar, laddstolpar, biogas med mera? Boka kostnadsfri och oberoende rådgivning hos oss!
Alltid andra hand – i första hand
Att second hand är bra för plånboken och miljön är de flesta medvetna om. Bryt dina tidigare shoppingvanor och välj second hand i första hand, inte som något ”som sker någon gång ibland”.
Det krävs oftast lite mer tid att hitta det perfekta fyndet begagnat jämfört med att bara gå in och söka upp det i den konventionella näthandeln. Men med framförhållning och planering blir shoppingen en aktivitet med stor belöning.
Fundera på vad du egentligen är ute efter. Är det en skinnjacka? Eller en blå servis? Vare sig du ska in på Erikshjälpen eller scrollar i Facebooks Marketsplace-funktion underlättar det att ha en plan. Det gör det enklare att sortera bort saker som inte intresserar dig. Johanna berättade att hon har uppmärkta flyttkartonger på vinden med barnens framtida klädstorlek så att hon kan köpa saker i god tid och undviker panikköp. För mer tips och trix: spana in Veckorevyns guide!
Tips för second hand shopping online:
- Tradera – kläder, prylar, möbler m.m.
- Blocket – kläder, prylar, möbler m.m.
- Facebook Marketplace – kläder, prylar, möbler m.m.
- Sellpy – kläder och prylar
- Vinterie – kläder
- Secondhand.se – kläder
- Yaytrade – kläder
- Bokbörsen – böcker
Bli energieffektiv!
Se över din elförbrukning och gör ditt hem mer hållbart genom att bli mer energieffektiv. Små förändringar i vardagen som att bara diska med full maskin, använda rätt platta på spisen och dra ur laddaren ur jacket när den inte används gör synlig skillnad. Byter du dessutom till snålspolande kranar, sänker innetemperaturen en grad och dammar bakom kylskåpet har du snart sparat in rätt många kWh. Vill du få stöd och råd på vägen? Boka rådgivning med oss.
Du vet väl om att du dessutom kan göra ett aktivt val för klimatet när du tecknar elavtal? Välj förnybar el från sol, vind, vatten och titta efter miljömärkningen ”bra miljöval”.
Hållbar kost
Maten står för ca 25% av vårat klimatavtryck, därför kan vårt val av kost göra stor skillnad. Tänk svenskt och tänk ekologiskt, mer grönt och mindre kött. Med det utgångsläget kommer du långt i ditt hållbarhetsarbete på tallriken. Genom aktiva val i matbutiken kan du som konsument gynna hållbara producenter och pusha utvecklingen åt rätt håll. Se dessutom till att allt det som hamnar i kundvagnen även hamnar i magen! En tredjedel av all mat som produceras slängs, helt i onödan.
Vill du läsa mer om hållbar kost?
- Läs WWF vegoguide om vilka livsmedel som har stor och liten miljöpåverkan
- Lär dig äta efter säsong och minska ditt klimatavtryck med hjälp av Portionen under tian
- Läs om produktionen av hållbar mat hos Jordbruksverket
Peppa och bli peppad till en hållbar livsstil
Det är alltid lättare att genomföra en förändring om man känner sig motiverad. Se om du kan få folk i din omgivning att ta sig an förändringen tillsammans med dig och peppa varandra. Eller börja följ inspirerande konton på sociala medier som kan ge dig en extra push på vägen mot ditt nya hållbara liv:
Här är några av våra bästa konton för hållbar livsstil på Instagram:
- Staljohanna
- Medvetenkonsumtion.se
- Klimatklubben.se
- Earthwanderesss
- Eko_fia
- Keep_JKPG_clean
- Sustainableinfluencers
- Ekotipset
- Husligheter
- Emmasundh
- Medveten_i_stan
- Hemesterguiden
- Energicentrum (såklart!)
Pingback: Energicentrum | Ett hållbart liv - Digital föreläsning om hållbar livsstil