Du visar för närvarande Guide: En hållbar jul

Guide: En hållbar jul

Julen är en högtid som är präglad av konsumtion och extravagans. Det ska vara extra allt. Eller måste det vara så? Går det att fira mer hållbart? Här kommer din guide till en hållbar jul!

Svensk Handels rapport 2019 visade på att försäljningen ökar med 12 miljarder kronor i december jämfört med en genomsnittlig månad. Och då har det redan köpts julklappar för 4 miljarder i november tack vare Black Friday.

Summan vi svenskar lägger på julklappar ökar varje år, men trots detta är det få som värderar julklapparna högt på julafton. Svensk Handels rapport visar att enbart 22 procent tycker julklapparna är viktiga för att skapa en “riktig jul”. I topp hamnar istället vänner och familj, och julmaten.

Vi menar därför att en ”riktig jul” även kan vara en hållbar jul! I denna guide delar vi med oss av våra bästa tips för att göra årets jul till en mer miljövänlig och klimatsmart högtid. Vi lär dig hur du blir mer energieffektiv, hur du kan minska matsvinnet av julmaten, och hur du ska sopsortera julens sopor. Därtill får du även tips på hållbara julklappar du kan ge bort till någon du håller kär med gott samvete.

Julbelysning i form av grankotte i julgran.

En energieffektiv jul

 1. Byt ut alla glödlampor mot LED i ljusstakar och adventsstjärnor. En adventsstjärna drar sju gånger så mycket energi om den har en glödlampa jämfört med LED.
 2. Sänk inomhustemperaturen. För varje grad du sänker temperaturen i hemmet sparar du cirka 5 % i energiförbrukning.
 3. Umgås skärmfritt! Enligt Naturskyddsföreningen går cirka 25 % av privatpersoners elkonsumtion till ”surfande och mediekonsumtion”. Så, släck därför skärmarna och spela ett brädspel, lek en lek, eller lägg ett pussel.
 4. Julstäda! Japp, städning kan faktiskt sänka elförbrukningen. Dammiga element och damm på baksidan av kyl och frys gör att de drar mer energi.
 5. Laga maten strategiskt. Låt julskinkan åka in i ugnen direkt efter pepparkakorna för att minska antalet gånger ugnen måste värmas upp. Och låt fryst julmat tina i kylskåpet för att minska energiåtgången för att hålla kylen kall.

P.S. Vill du bli mer energieffektiv även resten av året? Hör av dig till oss för kostnadsfri energi- och klimatrådgivning!

juliga drinkar med lingon och rosmarinkvistar som dekoration

Minska matsvinnet i jul

 1. Duka smått – Använd mindre uppläggningsfat och tallrikar. Genom att fylla på vid behov håller sig maten bättre i kylskåp. Folk slänger dessutom generellt mindre mat om de tar minder portioner flera gånger.
 2. Våga skippa en rätt – Har ni mat på julbordet som ingen äter, men som är där bara för att det är tradition?
 3. Räkna ut hur mycket som behövs – En bra tumregel är att ett recept för fyra personer räcker till 10-12 personer om rätten serveras på en buffé.
 4. Håll huvudet kallt – Lita på din planering och köp inte ”lite extra, för säkerhetsskull”.
 5. Planera inför nästa jul – Vad blev över denna jul? Skriv upp och ta med i planeringen till nästa år så ni kan bli ännu mer svinnsmarta!
Presentpapper och presentsnören med julmotiv

Sopsortera julen

 1. Julklappspapper – Omslagspapper och wellpapp hör hemma blad pappersförpackningarna, inte i tidningsinsamlingen.
 2. Presentsnöre – Lägg presentsnöre, tejp och etiketter i soppåsen så kan det bli fjärrvärme och el.
 3. Ljusslingor – Lämna ljusslingor och trasiga smålampor från elljustakar och luciakronor till återvinningscentralen i behållaren för smått el-avfall.
 4. Värmeljus – Utbrunna värmeljusbehållare hör hemma bland metallskrot. Men kom ihåg att lossa metallbiten som håller fast veken. Då kan de olika metallerna sorteras var för sig och återvinnas rätt.
 5. Granen – När du dansat ut granen lämnar du granen på närmsta återvinningscentral eller i grovsoprummet. Utan pynt, såklart. Hör med din hyresvärd/bostadsrättsförening/kommun om du är osäker vad som gäller hos just dig.
person som håller i ett vitt paket med röda snören.

Hållbara julklappar

 1. En bok – En bok är så mycket mer än bara en bok. När du ger bort en bok ger du bort en läsupplevelse, känslor, inspiration och reflektioner. Tips! Leta på second hand, låt en bok älskas på nytt! Bokbörsen säljer begagnade böcker online.
 2. En reparation – Klimatklubben och Medvetenkonsumtion utsåg reparationen till årets medvetna julklapp. Så ge en gåva som löser problem och förläng livet på något som redan finns.
 3. Kunskap – Har man någonsin haft mer tid för att gå en digital kurs som nu? Se till att mamma/brorsan/kompisen äntligen kommer igång med fotografering, släktforskning. matlagning, eller vad de än alltid sagt skulle va kul att lära sig.
 4. Second hand – Ja, såklart är denna med på listan. För vad är med hållbart än återbruk? Vill du lyxa till det? Matcha second hand-prylen med en aktivitet.
  Termos + friluftsdag! Brädspel + spelkväll!
 5. Ett smart hem – Smarta produkter kanske inte låter så kul. Men, förutom charmen att kunna styra sitt hem i telefonen så sparar smarta pluggar och lampor energi. Så din present fortsätter ge varje månad när elräkningen kommer.

God hållbar jul från oss på Energicentrum!

Illustration av Kasernenhuset och texten "God jul och gott nytt år önskar Energicentrum"