Du visar för närvarande Energi- och klimatrådgivningen var avgörande för Björns satsning

Energi- och klimatrådgivningen var avgörande för Björns satsning

Björn Thyselius har precis installerat 44 solcellspaneler på sin gård på Torsvik utanför Jönköping. – Vore det inte för kontakten med energi- och klimatrådgivningen hade det nog aldrig blivit av, säger han.

När det blev tal om att sätta solceller i sommarstugeområdet började Björn Thyselius fundera på om det kanske även vore något för gården där hemma. Det 120 år gamla och fina, men otäta, huset på tre våningar drog ju onekligen en del el.

Men Björn hade själv inte så mycket kunskap om hur det fungerar och tyckte det var svårt att navigera i all information och bland alla aktörer på marknaden, som blivit många fler den senaste tiden. Björn hade många år tidigare varit i kontakt med energi- och klimatrådgivningen i länet och det låg nära till hands att höra av sig dit igen. Han kom då i kontakt med Jessica Strid som är energi- och klimatrådgivare på Energicentrum i Jönköping.

– Det är väldigt enkelt att ha kontakt med Energicentrum, det är alltid någon som svarar. Vi har haft kontakt tre-fyra gånger under processen och jag skulle säga att den kontakten varit avgörande för att detta skulle bli av, trots att Jessica var lite restriktiv i början, säger han.

Björn har fått mycket hjälp av energi- och klimatrådgivaren Jessica.

Viktigt att börja i rätt ände

Sin restriktiva inställning förklarar Jessica med att det är viktigt att skynda långsamt för att hinna få koll på allt innan man skriver avtal.

– Som rådgivare ser jag till varje rådsökandes utgångsläge för att kunna ge rätt rådgivning, till exempel så är det viktigt att först och främst ha koll på sitt värmesystem. Sen behöver man få koll på sina förutsättningar för att sätta upp solceller och vad projektet innebär. Det är också viktigt att veta hur man ska läsa offerten, vad som står om företagets ansvar och vad som åligger mig som köpare att göra, säger Jessica.

När Björn stött på utmaningar och frågetecken längs vägen har Jessica funnits bara ett telefonsamtal bort med goda råd, erfarenheter eller tips på vidare kontakter att ta.

– Det har varit tryggt att kunna få opartisk och balanserad rådgivning och inte bara ha kontakt med säljare, som visserligen är superduktiga, säger Björn.

Flera vinningar med solceller

Solpanelerna sitter nu uppe hemma hos Björn och de kommer att producera 17 000 kilowattimmar per år, motsvarande drygt 70 procent av hushållets årsförbrukning. Energipriserna och den förväntade kostnadsbesparingen är en viktig anledning till investeringen, men så känns det också lite bra i magen tycker Björn.
– Det kanske inte är så snyggt men det ser ju bra ut och man vill vi ju vara med och bidra, säger han.

Ett nytt intresse har väckts

Björns stora intresse för att lära nytt och kontakten med Energicentrum har gjort att han blivit medveten även om andra energitjuvar. Nyss bytte han ut alla lampor i allén upp till huset efter att han insett att de drog på tok för mycket el. Och tidigare under våren bokade han en helkväll med tio kompisar hos Energicentrum för att prata bland annat energieffektivisering.
– Ingen hade varit där innan men alla var superintresserade. Många frågor blev uträttade och många initiativ kommer garanterat att tas efter det. Jag skulle säga att det är en underutnyttjad möjlighet med energi- och klimatrådgivningen, det är alldeles för många som inte vet om att den finns, säger Björn.

Text & Bild: Julia Hörder, Energikontor Norra Småland (www.rjl.se/energikontoret)