Du visar för närvarande Elbåt – är det framtidens båtliv?

Elbåt – är det framtidens båtliv?

Ljudet av den svenska sommaren närmar sig med stormsteg. En fiskmås skriar och en lätt bris susar genom lövverket. Barnskratt och klirr av isbitar i glasen. Vågor som guppar mot bryggan och dova dunsar av bara fötter som springer förbi.
…och mullrandet av en förbränningsmotor.

Vissa ljud behöver inte höra den svenska sommaren till. Med en elmotor på båten kan du glida fram ljudlöst och njuta av allt omkring dig. Våra kollegor i kustkommunerna Helsingborg och Strömstad har hållit informativa föreläsningar om elbåtar som du får möjlighet att se här.

Råå sjöscoutkår berättar om sina erfarenheter av elmotorer i båtar

Råå Sjöscoutkår, strax söder om Helsingborg, började för två år sedan att byta ut bensin och dieselmotorer på sina båtar. I en föreläsning arrangerad av Energi- och klimatrådgivarna i Helsingborg delar scoutkårens båtfogde Martin Saldert med sig av sin erfarenhet. Han diskuterar både fördelar och eventuella nackdelar med bytet. Informationen lämpar sig för såväl föreningar som privata båtägare. Allt från lite större båtar med inombordare till den lilla träbåten som skulle gå närapå lika tyst med elmotor som med årorna.

Är du laddad för elbåt?

Som en del i Strömstads kommuns satsning “Gröna mötesplatser” informerade Energi- och klimatrådigvaren Pål Kindblom om elbåtar.

Energi- och klimatrådgivarens sex anledningar till att skaffa elbåt:

  • Fossilfritt, förnybar energi
  • Tystnaden och lugnet
  • Frisk luft, inga avgaser, minder föroreningar i haven/sjöarna
  • Låga driftkostnader
  • Låga servicekostnader
  • “… och sen år det ju coolt med en elbåt!”

I videon medverkar även Arne Lindström från Orust e-boats. Han berättar om vad som är på gång på marknaden och delar även med sig av sin resa på Göta kanal med elbåten Strana.

Tips för ett miljösmart båtliv

Ett miljösmart båtliv innefattar såväl båten, beteendet och badet. För vad vore en sommar på sjön utan rent vatten och friska fiskar?

Stockholms stad har sammanställt en omfattande lista med tips på allt du behöver tänka på för ett miljösmart liv på sjön. Allt från valet av båt och användning av kemikalier till hygien och nedskräpning. Läs hela listan här.

Sidan Båtmiljö.se drivs av Svenska Båtunionen, av en världens största båtlivsorganisationer. Där kan du hitta information om det mesta som rör båtliv. Bland annat kan du lära dig om eco-driving och vilken ekonomisk fart som gäller för din båt. Visste du till exempel att en smutsig båtbotten ökar bränsleförbrukningen? Läs mer om eco-driving här.

Båtmiljö.se har även samlat en rad tips på hur du kan “miljötrimma” din motor. Läs mer här.