Renoveringstider! Att renovera hemma kan vara kul och spännande, men också en stor utmaning. Gör dig själv en tjänst och undvik några av de vanligaste missarna folk gör när de renoverar hemma.
1. Tar bara in en offert / jämför inte offerter noga
Om du ska ta in hantverkare på hela eller delar av din renovering finns det flera saker att tänka på. Ta in flera offerter från olika hantverkare så att du kan jämföra pris, innehåll och materialval.
I publikationen ”Tips till dig som ska anlita bygghantverkare” har Konsumentverket samlat vad du bör tänka på innan, under och efter arbetet. Om någonting trots allt skulle gå fel kan du kontakta din kommunala konsumentrådgivare för information och stöd.
Har du tagit in offerter på värmepumpar eller solceller så kan vi, dina kommunala energi- och klimatrådgivare, hjälpa dig att jämföra offerterna kostnadsfritt och opartiskt.
2. Köper nytt istället för att hyra och låna
Visste du att en borrmaskin i snitt används 15 minuter under sin livslängd? Det är lockande att köpa alla verktyg och prylar som behövs när du ska renovera hemma. Men när renoveringen är färdig står du där med förrådet fullt med grejer som samlar damm och en dyr räkning på byggvaruhuset.
Gör både klimatet och plånboken en tjänst genom att låna eller hyra verktygen du behöver istället. Fråga en kompis, släktning eller granne. Många byggvaruhus erbjuder dessutom hyrtjänster, eller så kan du hyra direkt av privatpersoner via exempelvis appen Hygglo.
Är det en borrmaskin eller ett hål i väggen du behöver? En egen färgspruta eller ny färg på köksluckorna?
Bor du i en samfällighet eller en bostadsrättsförening? Visst hade det varit smidigt att ha en gemensam verktygsbod! Föreslå det till styrelsen inför nästa möte.
3. Du byter värmesystem innan du energieffektiviserar
Funderar du på att slänga ut din gamla pelletspanna och installera en bergvärmepump istället? Det kan vara toppen! En bergvärmepump har många fördelar, bland annat är den energieffektiv vilket kan leda till en lägre uppvärmningskostnad. Men, en stor värmepump är en stor investering. Se därför till att inte köpa en större värmepump än du faktiskt behöver.
Genom att först se över hur du kan energieffektivisera hemma kan du minska ditt energibehov och därmed kunna investera i en mindre billigare värmepump. Vanliga energieffektiviserande åtgärder i en villa är att tilläggsisolera vinden, byta eller täta fönster och dörrar, eller se över vitvaror och teknik i hemmet. Olika åtgärder är olika kostnadseffektiva, och det kan vara svårt att veta vart man ska börja. Hör av dig till oss så hjälper vi dig utifrån dina förutsättningar.
4. Tätar utan att tänka på ventilationen
Visste du att ca 35 % av värmen i ditt hus försvinner ut genom fönster och dörrar? Därför kan det vara smart att se över tätningslisterna och täta lite extra för att minska dina uppvärmningskostnader. Men, täta inte för bra, det påverkar nämligen ventilationen i huset. Detta är extra viktigt i ett hus utan mekanisk ventilation. Sämre ventilation ger dålig luft och ökar risken för fuktskador.
Se därför alltid huset som en helhet när du renoverar och gör energieffektiviserande åtgärder. Uppvärmning, tätning och ventilation påverkar varandra, och när du ändrar en av dem bör du se över de andra.
5. Du glömmer bort att kontakta din kommunala energi- och klimatrådgivare
Energi- och klimatrådgivningen erbjuder kostnadsfri rådgivning för dig som privatperson, företag, organisation eller förening. Vi är ditt bollplank på vägen till klimatsmarta investeringar och energieffektiva åtgärder. Genom att informera om de senaste bidragen och styrmedlen och jämföra tekniska lösningar, åtgärdsförslag och offerter erbjuder vi stöd och vägledning i hela processen från tanke till genomförande.
Vi utgår från dina förutsättningar och hjälper dig göra ett välinformerat val. Istället för säljsnack får du ärliga råd där teknik och omständigheter går före märke och leverantör. Den enda sidan vi står på, är din.
Så gör inte missen att glömma bort att kontakta oss nära du ska renovera hemma. Här kan du boka in ett rådgivningsmöte och hitta våra kontaktuppgifter.
Vi hörs!