Mullsjö idrottsförening har sparat både kilowattimmar och kronor på att energieffektivisera sin klubbstuga. Pengar som går rakt tillbaka till fotbollsverksamheten och till nya investeringar i framtiden.
Klubbstugan vid Gruveredsvallen i Mullsjö är en klubbstuga i sin rätta bemärkelse, en liten stuga med träfasad, byggd på 1940-talet och tillbyggd och renoverad i omgångar. Energimässigt finns det en hel del utmaningar, men det har man bestämt sig för att se över med ett långsiktigt tänk.
Exakt hur det hela började minns de inte riktigt, men Emil Fritzell, styrelseledamot i föreningen, berättar att de tog kontakt med energi- och klimatrådgivningen år 2016 och fick hjälp med en energianalys. På så sätt fick de koll på sin energianvändning och vad de kunde göra för att energieffektivisera.
– Vi kikade redan då på solceller, men marknaden var inte riktigt mogen och vi fick tipset att satsa på värmepump i stället. Så det gjorde vi, och halverade våra energikostnader, berättar Emil som är den som driver energifrågan i föreningen.
För en ideell förening kan det vara svårt att få ekonomin att gå ihop, men med hjälp av bidrag från RF SISU Småland, Svenska Fotbollförbundet och Mullsjö kommun fick föreningen tre luft/luftvärmepumpar till priset av en. Pengarna som blev över tack vare de minskade energikostnaderna har de använt till sin senaste investering, 52 solcellspaneler som sattes upp på klubbstugans tak i september i år, också det med bidrag och stöd från framför allt RF-SISU Småland, Svenska Fotbollförbundet och SolKjelle.
Emil Fritzell och Jakob Helander framför de nya solpanelerna.
– I slutänden blir det mer pengar till fotbollsverksamheten och långsiktigt så är det anledningen till att vi gör det här, säger Emil.
I sann lokalanda ser de också investeringen som ett bidrag till lokalsamhället.
– Vi kan inte alltid själva nyttja elen när solen skiner, men vi ger tillbaka energi och sänker på så sätt kostnaderna för alla, säger Jakob Helander, sportchef och spelare i herrlaget som skött mycket av det praktiska kring solcellsinstallationen.
Se över helheten
Emil berättar att de tycker det är viktigt att ta ansvar för hela anläggningen då föreningen äger allt och därmed har det fulla ansvaret.
– Vi har till exempel även sett över kyl och frys som står här och tog bort en gammal frys som inte användes. Tvättmaskinerna tog vi också bort för spelarna tvättar ändå sina kläder hemma, säger han.
Som grund för sina beslut och åtgärder har de haft energianalysen som de fick via energi- och klimatrådgivningen, och de har också hört av sig dit löpande när det dykt upp frågor. Som tips till andra föreningar som vill börja energieffektivisera säger Jakob:
– Börja med att kontakta energi- och klimatrådgivningen, det är det bästa. Att ha en aktiv kontakt har hjälpt mycket. Sen är det att sätta in värmepumpar, det är det bästa vi gjort och det kostade inte så mycket, säger han.
Emil, Jakob och energi- och klimatrådgivaren Emma
Att ha ett långsiktigt tänk förespråkar de också.
– Besluten vi tar nu kan vi ha nytta av sen, vi sparar mycket pengar över tid som vi inte annars hade haft, avslutar Emil.
Det är tydligt att det finns ett gemensamt engagemang och en vilja att tänka långsiktigt i föreningen, något som energi- och klimatrådgivaren Emma Adolfsson menar är ganska ovanligt.
Energi- och klimatrådgivare Emma Adolfsson
– Det är väldigt roligt att träffa personer som känner så mycket för sin förening och som ser på det både ur ett framtidsperspektiv och som att de bidrar till samhället i stort, det är inte alltid självklart. Det är extra kul att vi haft kontakten över så lång tid och att vi fått vara med och stötta på resan mot en energieffektiv förening, säger Emma.
Text & Bild: Julia Hörder, Energikontor Norra Småland (www.rjl.se/energikontoret)