Sommar, sol och.. olidligt varmt inomhus… Kyla är vi svenskar vana att hantera. Element, sockor och tätade fönster. Men när temperaturen sticker iväg över 25 grader och solen gassar in genom fönstren fläktar vi oss med tidningen och ligger vakna nätterna igenom i svettiga lakan. Hur ska man gå tillväga för att fixa ett svalt inomhusklimat i sommarvärmen? Här kommer en guide för dig som vill få kallt inomhus i sommar.
Stäng av värmen inomhus
Dubbelkolla att inte golvvärmen eller handdukstorken står på. Det kan låta självklart att inte ha värmen på mitt i sommaren, men det är lätt att glömma bort.
Stäng av onödiga prylar och lampor
Apparater som TV och dator genererar värme när de är igång. Se därför till att stänga av prylarna när de inte används så att inte spillvärmen värmer upp ditt hem.
Ha inte lampor tända i onödan. När man kommer in direkt från solen så upplevs det som mörkt. Då är det lätt att tända alla lampor av ren vana, och sedan gömmer man dem på då dem inte märks när ögonen vant sig vid ljuset inomhus.
Stäng ute solen
Fäll ner markiser och persienner eller dra för gardinerna när solen skiner in genom fönstren. Då håller du värmen ute och kan behålla en svalare temperatur inne.
Vädra när det är svalare ute än inne
Öka luftflödet i huset och skapa en svalkande känsla genom att öppna dörrar och fönster, gärna flera så det blir korsdrag. Gör det helst bara när det är svalare ute än inne, till exempel på kvällen. Annars släpper du in mer varm luft.
Svalka ner sängen
Oftast är det när vi kryper ner i sängen vi märker av värmen i rummet som mest. Lägg in en vetekudde i frysen och ta ut den när det är dags att sova. Har du plats så släng in hela huvudkudden. Underbar svalka för ett varmt huvud.
Kyl med fläkt, luftkonditionering eller värmepump
Sommaren 2018 sålde nästan alla butiker slut på fläktar när vi svenskar sökte snabba lösningar på hettan. Sedan dess har allt fler valt att investera i större kylanläggningar så som luftkonditionering eller kombinerade kyl- och värmesystem.
Svalka dig med fläkt
Mindre bords- och golvfläktar går enkelt att flytta runt i hemmet efter behov. Fläkten upplevs som svalkande om du befinner dig precis i närheten, men den kyler inte ner rummet. Se därför till att stänga av fläkten när du inte är i rummet, för där gör den ingen nytta.
Om du vill räkna på vad en fläkt kostar i energiförbrukning kan du ta effekten (W) multiplicerat med tiden den är igång.
Ex. En fläkt med effekten 50 W som är på 8 timmar per dag. 50 W x 8 = 400Wh = 0,4 kWh.
1 kWh kostar ca 1,5 kr.
Kyl med luftkonditionering
En portabel luftkonditioneringsapparat, eller i vardagligt prat: en AC, kyler ner ditt hem. Jämför olika luftkonditioneringsapparater med hjälp av energimärkningen. Där anges vilken energiklass den här. Lägsta tillåtna energiklass är A, men det finns de som är mer energieffektiva. På energimärkningen finns även information om buller. Är du känslig för störande ljud håll utkik efter en låg decibelsiffra.
En luftkonditionering kommer höja din energiförbrukning, se därför till att bara ha igång den när du är hemma och har behov av den.
Kyl med hjälp av värmepump
Om du bor i hus och har en värmepump kan du i många fall även använda den för att kyla hemmet.
En luftluftvärmepump kan användas som AC och är effektivare än en portabel luftkonditionering. Investeringen är dock betydligt större, så ska du inte använda luftluftvärmepumpen för uppvärmning resterande del av året är det svårt att motivera investeringen.
Ta hjälp av energimärkningen när du ska välja luftluftvärmepump. På Energimyndighetens hemsida kan du läsa mer om vad energimärkningen innebär.
Om du har en bergvärmepump kan du utnyttja kylan i borrhålet för att svalka ditt hem. Det kallas för frikyla eller passiv kyla. Systemet för detta är redan inbyggt i vissa bergvärmepumpar och till vissa behöver man komplettera med en kylmodul och fläktkonvektorer.
Även andra sorters värmepumpar som jordvärmepumpar och luftvattenvärmepumpar kan kyla hemmet, men då med så kallad aktiv kyla. Det innebär att kompressorn i värmepumpen producerar kyla istället för värme under sommaren.
Har du frågor om kyla? Eller tänker du redan på uppvärmning? Kontakta oss för kostnadsfri och opartisk rådgivning.