Förra veckan slog elpriserna rekord i södra Sverige – aldrig förr har elen varit så dyr. Och vintern ser ut att även den innehålla höga elpriser. De kommunala energi- och klimatrådgivarna i Jönköpings län rekommenderar därför att se över energiförbrukningen hemma, och tänka framåt för att undvika otrevliga överraskningar i vinter.
Hur kan man sänka sin elräkning?
Vid tillfälliga ökningar i elpriset läggs stort fokus på vad man kan göra här och nu för att minska sin förbrukning. Då blir tipsen: släck lampor, stäng av apparater som inte används, minska varmvattenåtgången genom att duscha kortare och tvätta i lägre temperaturer.
När elpriset sticker iväg under kalla perioder, likt den köldknäpp vi hade vintern 2020/2021, står hushållselen för en relativt liten del av den totala förbrukningen. Då är det uppvärmningen som kan bli en dyr historia.
Vi kommer ofta i kontakt med rådsökande som har ett äldre uppvärmningssystem i huset. Det kan vara en kombipanna, en ren elpanna eller direktverkande elelement. Vintertid riskerar elräkningarna att bli riktigt saftiga. Att byta till effektivare uppvärmningssystem kan markant minska energiförbrukning, vilket gör att investeringen betalar av sig relativt fort.
Boo Nordin, energi- och klimatrådgivare i Tranås, Eksjö och Anebys kommuner.
Vintertid går därför telefonerna varma hos energi- och klimatrådgivarna (en kostnadsfri kommunal tjänst finansierad av Energimyndigheten). Men, nu är rätt läge att göra åtgärder för att spara pengar i vinter.
Dock glömmer de flesta bort de dyra elräkningarna när vårsolen tittar fram, och sedan ångrar man sig nästa vinter att man inte tog tag i saken i tid. Låt därför det här höga elpriset bli en påminnelse. Vad kan du göra i ditt hem nu för att minska din elräkning i vinter? Tänk mer långsiktigt än att släcka lampan.
Åtgärder med olika prislappar:
$ – Optimera
- Ställ inte stora möbler framför elementen, då cirkulerar värmen sämre i rummet.
- Sänk temperaturen. Att sänka från 22 grader till 21 kan spara upp till 5 % av uppvärmningskostnaden.
- Är din värmepump rätt inställd för husets förutsättningar?
- När rengjorde du filtret i din ventilation eller värmepump senast?
$$ – Isolera
- Bland det mest kostnadseffektiva man kan göra är att tilläggsisolera vinden. Det är som att sätta en mössa på huset.
- Täta runt fönster och dörrar.
$$$ – Investera
Kontakta oss för att få hjälp att se över din energiförbrukning och se vilka åtgärder som passar dig. Var rådgivning är alltid helt kostnadsfri och opartisk.
Du vet väl om att det finns kommunala energi- och klimatrådgivare i samtliga kommuner i Jönköpings län? Hitta kontaktuppgifterna till den i din kommun på Energimyndighetens hemsida.